Társalapító

Robert Christian Bachmann

Robert Christian Bachmann Svájcban született, német-osztrák család gyermekeként. Zenei tehetsége korán megmutatkozott. Ötéves korától Alfred Leonz Gassman svájci népzenekutató óráit hallgatta, majd tanulmányait a Luzerni Konzervatóriumban folytatta. 1961/62-es Luzerni Nemzetközi Zenefesztiválon, amelyen Bachmann a karmesteri kurzus segédjeként vett részt, Rafael Kubelik így nyilatkozott róla: „Rendkívül tehetséges zenekari vezető”.

Bachmannak az 1965-ös besançoni „Concours des jeunes chefs d’orchestre” hozta meg a nemzetközi elismerést. 1966-ban felkérték, hogy a németországi Gelsenkirchen-ben található „Musiktheater im Revier” operaházban Ljubomir Romansky általános zeneigazgató asszisztense legyen. 1968-ban – Herbert Ahlendorf professzor mestertanítványaként – befejezte karvezetői tanulmányait a Berlini Városi Konzervatóriumban.

Londonban 1980-ban debütált. A Budapest Filharmonikusokkal, a Budapest Szimfonikusokkal, a Royal Philharmonic, a Philharmonia és a London Philharmonic zenekarokkal készült video- és CD-felvételeivel nemzetközi elismerést szerzett. 1999-ben Robert Christian Bachmann lett az Orosz Nemzeti Zenekar társkarmestere.

Érdeklődése nemcsak a zeneművészetre terjedt ki, hanem túlnyúlt annak határain. Régóta lebilincselte a különböző elemeket és hatásokat ötvöző, multikulturális és multidiszciplináris, interdiszciplináris projektek kifejező erejének potenciálja.

1993 óta az ULURU transzmediális művének köszönhetően vált a transzmediális kompozíció megalkotójává. Az UNESCO-val való együttműködésének keretében a Royal Philharmonic Zenekarral bemutatta a mű egyik hangversenyváltozatát is.

Robert Christian Bachmann több kulturális intézménynél és szervezetnél tanácsadóként dolgozott. A genfi székhelyű Világgazdasági Fórum (WEF) a „Forum Fellow” és a „Cultural Leader” tiszteletbeli címeket ítélte oda a karmesternek. Ebben a minőségében vezényelte az Orosz Nemzeti Zenekart a svájci Davosban rendezett Jubileumi Jótékonysági Koncerten.

Magyarország bíboros prímása, Erdő Péter az Esztergomi Hittudományi Főiskola zenetanárának nevezte ki. 2007 óta a Szent Gellért Zenetudományi és Etika Intézet vezetője volt, valamint a Gál Ferenc Főiskola tanára is. Ő a Szent Gellért Akadémia valamint a Szent Gellért Fesztivál alapítója és intendánsa.

2011-ben a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában szerzett érdemei elismeréseként a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára PRO CULTURA HUNGARICA díjat adományozta Robert Christian Bachmann-nak.

A karmester 2012-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át Áder János köztársasági elnöktől a magyar kultúra határainkon túli megismertetése és népszerűsítése, a sokirányú kulturális kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett munkája elismeréseként.

www.uluru.de
www.arvaclassics.com